Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes-leuke patronen en acties en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief. Meld je nu aan!
Nieuwsbrief ontvangen

Breipatroon Granny-stripe omslagdoek


Granny-stripe omslagdoekMaterialen:
Garen: 4x Roma blauw en 4x Roma geel. 
Haaknaald 7 
Gebruikte steken: Lossen (l.), vasten (v.), stokjes (st.)

Ik ben gestart met 99 lossen (zorg dat je aantal steken deelbaar is door 3) met een dubbele draad en kleur geel.

Ik zal eerst de granny-stripe uitleggen. Dat is de basis van de omslagdoek. Daarna zal ik de aanpassing die je moet doen om de krullen aan het eind te maken uitleggen.

Granny-stripe;
Toer 1: maak in de tweede l. vanaf je naald een vaste. Haak door met vasten tot je aan het einde bent gekomen. Je hebt dan 99 vasten gehaakt. Draai je werk.

Toer 2: 3 l., 1 st. in de eerste v. *sla 2 v. over en maak 3 st. in de volgende v.*
Herhaal tussen * * totdat je nog maar 3 v. over hebt. Sla 2 v. over en haak 2 st. in de laatste v. van de toer. Draai je werk.

Toer 3: je werkt in de ruimte tussen je 3 st. van de vorige toer. Begin met 3 l. dan 3 st. in de ruimte tussen de 3 st. van de vorige toer. Herhaal dat in elke ruimte tot het einde van de toer. Om de rij af te sluiten maak je 1 stokje in de bovenste van de 3 l. van de vorige toer.

Deze toeren herhaal je om de granny-stripe te maken.

Na de eerste toer met v. haak je aan het einde nog 13 l. zie figuur 2, draai je werk en haak vanaf de tweede l. in elke l. 3 st. tot je weer bij de v. bent aangekomen. Doordat je extra st. in elke l. maakt gaat het vanzelf krullen. Soms moet je een beetje meehelpen door mee te draaien zodat het in de goede richting krult. 
Ga daarna verder met de granny-stripe: sla 2 v. over en in de volgende v. haak je 3 st., herhaal tot het einde van de toer. En aan het einde haak je weer 13 lossen. Draai je werk en haak vervolgens weer vanaf de tweede l. in elke l. 3 st.. Vanaf nu eindig (en begin) je elke toer met de krul.

Bij het begin van de toer sla je vanaf nu de eerste 3 st. over en begint pas met haken in de ruimte tussen de 3 st. Ook aan het einde va je toer minder je door in de laatste ruimte maar 1 st. te haken en daarna de 12 l. Zie figuur 1. Dit zorgt ervoor dat je elke toer mindert en de vorm uiteindelijk een driehoek wordt.

In figuur 2 kun je ook zien hoe de nieuwe kleur aan te hechten. Om de 6 strepen is er van kleur gewisseld, je hebt dan van elke kleur 3 krullen. Voor je begint met het haken van je 13 l. hecht je de nieuwe kleur aan waarmee je dus meteen de nieuwe krul maakt.

Je kunt de krullen eventueel nog langer maken door meer l. te haken dan de 13 die ik aangeef.Figuur 1    


Figuur 2

Heel veel haakplezier
Lian J